Simpanan Masa Depan, Tolong Tekan ye..^_^

Khamis, 6 Disember 2012

Akan bersawang lama

Asslamualaikum...dah lme tak update pape dkat blog trsayangi nie...praktikal tiga bln mmg zakiah takde mse nk update pape...nk mntak maaf pde ssape yg follow blog zakiah tp zakiah tak follow blog korng agi..maaf tau...bler zakiah dpt on9, zakiah akan follow korang k..zakiah jnji..>.<  jmpe agi smua...trus sokong blog zakiah tau...muahhh..

Sabtu, 17 November 2012

Dah Sampai Terengganu...Serabut Wehhh...

Assalamualaikum zakiah membuka kata...huhuhu..zakiah akhirnya dah smpai dkat terengganu hari jumaat ptg tu..tpi malam nie baru zakiah dapat update..

hari jumaat pagi tu zakiah gerak dari shah alam pkol 9.30 pg dgn ditemani 2 org bff zakiah (lelaki)..kirenya dorang nie bodygourd zakiah..hehehe..agak bnyk la jgak barang yg zakiah bawa..kan nk praktikal 3 bulan of course lah barang2 kitchen bawa skli macm baju kitchen n kasut safety kne bawa skli..kasut tu je dah berat..beum agi barang-barang yg lain..meh usha ckit pic barang2 zakiah dgn kwn-kwn zakiah..^.^
ni barang-barang zakiah dengan kwn-kwn zakiah..

ni barang-barang zakiah..


btw..blum dapat tempat tinggal lagi..nk cll HR riyaz tu plak dorang kan tgh cuti..kan terengganu cuti jumaat n  sabtu ..so terpaksa esk baru tnye...doa-doakan lah ea zakiah dapat tinggal hostel...kwn-kwn zakiah dorang dah jmpe rumah sewa tu pown nasib-nasb je jmpe tdi..kalau tak ntah mne lah dorang nk stay esk..

zakiah skrg dkat tempat tinggal sahabat baik zakiah yg stdy dkat UNISZA..zakiah dah kwn dengan die sejak sekolah rendah darjah 2 agi..dah mcm adk bradik pown..hehehe..k la..nk rhat..mybe zakiah ssh nk update pape agi lpas nie sbb takde internet kan..so,bler ade mse n berkempatan zakiah akan update...

esok akan bermulanya hari celaka sbb esk lah start n tak tau pape..doakan semua berjalan dengan lancar..^.^..wahai 3 buln cepat lah mse berlalu...T.T

Ahad, 11 November 2012

Serabut Cari Rumah Sewa Dekat Pulau Duyong!!


assalamuaikum...zakiah sekarang tengah serabut giler!!!rse nak menjerit-jerit je nie cz zakiah tak dpt rumah atau bilik agi untuk di sewa dkat pulau duyong kuala terengganu...hurmmm...dah lah hari jumaat nie dah kne gi sana cz hari ahad kne lapor diri dah dekat ri-yaz hotel..serabut weyyhh!!!sape lah yg sudi bantu zakiah skrg nie ek??zakiah dah trdesak sngt dah nie nk dapatkan rumah atau bilik untuk disewa...tidakkkkkkkkkkk!!!!!!

zakiah dah rse macam nk menangis je nie...knpe lah zakiah dpt yg jauh sngt???knpe time tu jgak hostel dorang dah pnuh???arghhh!!!!T.T

Sabtu, 10 November 2012

Harry Potter 1 - 8

assalamualaikum dan salam sejahtera blogger-blogger sekalian...tjuk entry zakiah kli nie lain dari yg lain cz takde kaitan dengan Kucing pown..prnh tengok movie HARRY POTTER tak??alaa...cite pasal tiga orang sahabat yg selalu adew dtempat kejadian kalo something happen...ingt tak????msti ingtkan...=.=

disebabkan zakiah takde buat ape-ape sebelum nk gi terengganu utk praktikal,so zakiah decide untuk download movie harry potter yg first sampai yg ke 8..dalam 3 hari zakiah dah tgk smpai part yg ke 7..hehehehe...gila kan...biarlah..dari zakiah asyk tido je baik tgk movie...sbnrnya bkn harry potter je yg zakiah tgk..mcm-mcm agi terutama skli cartoon cz zakiah adalah peminat cartoon...msti ade yg kta mcm bdk-bdk je ske cartoon..alaaa..tgk cartoon lah yg best bleh hilang tension bler tgk kecomelan dorang...

sambung balik pasal harry potter...harry potter kan ade 8 part..kat bawah nie zakiah sertakan plot harry potter yg 1 sampai 8..tpi sorry la sbb dlm english...nie pown dpt dri wikipedia..



Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001)

Harry Potter is an orphaned boy brought up by his unfriendly aunt and uncle. At the age of eleven, half-giant Rubeus Hagrid informs him that he is actually a wizard and that his parents were murdered by an evil wizard named Lord Voldemort. Voldemort also attempted to kill one-year old Harry on the same night, but his killing curse mysteriously rebounded and reduced him to a weak and helpless form. Harry became extremely famous in the Wizarding World as a result. Harry begins his first year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and learns about magic. During the year, Harry and his friends Ron Weasley and Hermione Granger become entangled in the mystery of the Philosopher's Stone which is being kept within the school.

Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Harry, Ron, and Hermione return to Hogwarts for their second year, which proves to be more challenging than the last. The Chamber of Secrets has been opened, leaving students and ghosts petrified by an unleashed monster. Harry must face up to claims that he is the heir of Salazar Slytherin (founder of the Chamber), learn that he can speak Parseltongue, and also discover the properties of a mysterious diary only to find himself trapped within the Chamber of Secrets itself.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Harry Potter's third year sees the boy wizard, along with his friends, attending Hogwarts School once again. Professor R. J. Lupin joins the staff as Defence Against the Dark Arts teacher, while convicted murderer Sirius Black escapes from Azkaban Prison. The Ministry of Magic entrusts the Dementors of Azkaban to guard Hogwarts from Black. Harry learns more about his past and his connection with the escaped prisoner.

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

During Harry's fourth year, the Dark Mark appears in the sky after a Death Eater attack at the Quidditch World Cup, Hogwarts plays host to a legendary event: the Triwizard Tournament, there is a new Defence Against the Dark Arts professor Alastor Moody and frequent nightmares bother Harry all year. Three European schools participate in the tournament, with three 'champions' representing each school in the deadly tasks. The Goblet of Fire chooses Fleur DelacourViktor Krum and Cedric Diggory to compete against each other. However, curiously, Harry's name is also produced from the Goblet making him a fourth champion, which results in a terrifying encounter with a reborn Lord Voldemort.

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

Harry's fifth year begins with him being attacked by Dementors in Little Whinging. Later, he finds out that the Ministry of Magic is in denial of Lord Voldemort's return. Harry is also beset by disturbing and realistic nightmares, while Professor Umbridge, a representative of Minister for Magic Cornelius Fudge, is the new Defence Against the Dark Arts teacher. Harry becomes aware that Voldemort is after a prophecy which reveals: "neither can live while the other survives". Therefore, the rebellion involving the students of Hogwarts, secret organisation Order of the Phoenix, the Ministry of Magic, and the Death Eaters begins.

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

In Harry's sixth year at Hogwarts, Lord Voldemort and his Death Eaters are increasing their terror upon the Wizarding and Muggle worlds. Headmaster Albus Dumbledore persuades his old friendHorace Slughorn to return to Hogwarts as a professor as there is a vacancy to fill. There is a more important reason, however, for Slughorn's return. While in a Potions lesson, Harry takes possession of a strangely annotated school textbook, inscribed 'This is the property of the Half-Blood Prince'. As romance and hormones lurk within the castle's walls all year, Draco Malfoystruggles to carry out a deed presented to him by Voldemort. Meanwhile, Dumbledore and Harry secretly work together to discover the method on how to destroy the Dark Lord once and for all.

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010)

After unexpected events at the end of the previous year, Harry, Ron, and Hermione are entrusted with a quest to find and destroy Lord Voldemort's secret to immortality – the Horcruxes. It is supposed to be their final year at Hogwarts, but the collapse of the Ministry of Magic and Voldemort's rise to power prevents them from attending. The trio undergo a long adventure with many obstacles in their path including Death Eaters, Snatchers, the mysterious Deathly Hallows and Harry's connection with the Dark Lord's mind becoming ever stronger.

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011)

After destroying one Horcrux and discovering the significance of the three Deathly Hallows, Harry, Ron and Hermione continue to seek the other Horcruxes in an attempt to destroy Voldemort, who has now obtained the Elder Wand. The Dark Lord discovers Harry's hunt for Horcruxes and launches an attack on Hogwarts School, where the trio return for one last stand against the dark forces that threaten to rid the Wizarding World of non-magical heritage to achieve pure-blood dominance

tamat lah.....zakiah nak smbung tgk yg ke 8 tpi ttbe takde mood plak...kalo korang nk tgk movie-movie org putih yg latest korang bleh gi sini..siap korang boleh download agi..selamat berehat..^.^V

Rabu, 7 November 2012

Picture Terbaru Anak-Anak Bulusku dan..Oh tidak!!Nak Praktikal dah!!

assalamualaikum...hehehe..msti makin bersawang blog tercinta zakiah nie kan..fuhh!!fuhh!!fuhh!! bgi hilang habuk-habuk yg ade tu..hari tu zakiah ade janji kan nk letak pic anak-anak bulus zakiah yg kat sandakan sekarang...nie hah pic dorang...selamat melihat-lihat..^.^

LOLY CEMONG dan LULU GOJES
sayangnya lulu dkat loly..kucing pown tau berkasih sayang..
ni time nk bawa gi vaccine..
bukan main poze die time tido..
nie mse tunggu giliran dekat klinik vet with my sister..
loly tu tak nk  ambk pic,tu muka mencuka je...
me and lulu gojes..^.^
my sis Robiatul and loly cemong..^.^

setakat tu je lah pic anak-anak bulus zakiah yg dekat sandakan..nk tgk tak anak bulus zakiah lofy??nak atau tak zakiah ttp akan letak.. :P..hehehe...serius, lofy membesar dah...temuk-temuk zakiah dah mkin temuk and gebu gitu...tgk kat bawah nie..

comelll kannnnn...>.<V
makin besar makin garang je muka die..kan dah nk jdi kucing dewasa..yg penting..
mata tetap besar...0.0
manja sangat anak sekor nie sekarang...hehehe
tu lah pic anak zakiah lofy..lofy sekarang mkin manja dengan zakiah...tido pown msti nak dengan zakiah..kalau zakiah tak bawa die masuk bilik, nanti die akan cakar-cakar pintu sambil ngiau sampai zakiah bukak pintu baru die diam n trus landing atas katil...bru sebulan zakiah tinggalkan lofy tpi die dah cepat membesar..nie nk pergi praktikal lagi seminggu lebih n terpaksa tinggalkan lofy agi untuk tiga bulan ntah macam mne lah die plak..zakiah terlepas saat-saat ketika die membesar...sedihnya..T.T..harap die takkan lupakan mommy die...

tukar topik pula...tdi zakiah ambil result sem 3..alhamdulillah..zakiah dpt president list agi...pointer zakiah 3.63...tu pown 4 orang je yg dpt PL...segala usaha zakiah akhirnya berbaloi jua...zakiah dah dpt tempat praktikal iaitu dekat Ri-Yaz hotel dkat pulau duyong kuala terengganu...sesape yg ade family area ctu nk minta tlg carikan rumah atau bilik untuk zakiah sewa...urgent dah nie...btw...for those yg bce entry zakiah, terima kasih banyk-banyak...^.^V..jgn bce je..komen la sekali...:)..zakiah minta diri dulu...assalamualaikum..

Selasa, 30 Oktober 2012

Import Export Part 3..Anak-Anak Dah Sampai..

Assalamualaikum dan Happy good morning...mak aihhh!!lme rsenya zakiah tak bukak blog zakiah yg tercinta nie..banyk sawang dah nie...puhhhh..puhhh..tiup-tiup sikit bagi hilang sawang-sawang tu..hari ini zakiah manyak hapi ooo...knpe zakiah happy???sebaaaabbb......ANAK-ANAK ZAKIAH DAH KAT RUMAH!!!horeeeeeeeee!!!!!..hehehe..

semalam mak zakiah yg pergi ambil dorang dekat pusat kuarantin tu...mak zakiah naik bas je sebab jauh kot kota kinabalu tu..hampir 6 jam ooo...sebenarnya zakiah tak banyak nk cite kat part yg akhir nie..cz part nie yg paling senang tpi pling banyak kuar duit....knpe duit???sebab bile anak-anak bulus nie di-kuarantin, its mean dorang mestilah akan jge makan minum dorang kan???soooo...dorang msti la prlukan duit nak bgi cat-cat nie makan...zakiah cite one by one okay....

first my mother kne pergi ke klinik veterinar dekat kepayan..dekat mne tu??klik sini kalau nak tau..buat ape kat sini???dekat tempat tu adalah untuk urusan pembayaran..pembayaran ape pula??alaaaahhh..yg zakiah maksudkan banyak keluar duit...Lulu dengan Loly kan kne kuarantin 1 bulan ataupun 30 hari..jadi 1 hari dikenakan bayaran RM4 sekor..so...kalau 2 ekor mstilah RM8 kannn..lepas tu tambah pula RM10 untuk pengambilan dorang kat airport hari tu..kalau RM8 X 30hari + RM10 = RM250...terkejut tak??zakiah tak lah terkejut sangat..taapiiii....mak zakiah terkejut..hehehe..tapi sebab sayang dekat cucu-cucu die, mak zakiah sanggup..(kan anak zakiah jdi mak zakiah jadi nenek dorang la)..mse kat tempat pembayaran nie la kne bawa segala dokumen die..nanti dorang akan bagi resit untuk ambil kat pusat kuarantin..

lepas dah bayar-bayar tu..mak zakiah gi la ambil kat pusat kuarantin dekat kinarut..zakiah pon tak tau dekat mne tu..maaf tak dpt bgi info pasal alamat tu...hehehehe...dah sampai kat situ, bagi je resit tadi dekat orang kat kaunter menunggu..lepas dah siap dorang bawa mak zakiah dekat sangkar yg dorang tinggal berdua selama sebulan..lupe nak suruh mak zakiah ambil gambar..berdasarkan cite mak zakiah, mak zakiah cakap yg sangkar dorang memang besar..mak zakiah siap nampak Lulu main panjat-panjat lagi time nampak nenek die and Loly ngiau-ngiau..rse macam comel je..^.^V..

selesai je semua mak zakiah terus beli tiket bas balik sandakan dan balik..mak zakiah sampai rumah pukol 11 malam semalam...zakiah tak sabar btol nak tengok dorang...sampai je mak zakiah kat depan rumah,terus zakiah ambik cat carrier die bawa masuk rumah sampai lupa nak salam mak dah..al maklumlah...dah lme tak jumpe anak zakiah tu...zakiah tak sempat nak ambik pic dorang lagi..nanti-nanti zakiah update pic dorang..

awal-awal lagi zakiah mandikan dorang sebab busuk sangat pula..mne tak busuk, dalam cat carrier tu dorang berak..sebab dah tak dpt tahan lah tu...sekarang dorang tengah lari-lari dan asyk membuatkan mak zakiah jerit-jerit je..hehehe..meriah rumah..

tak sampai seminggu zakiah kat sandakan nie..tapi hati zakiah dah lega sebab segala urusan anak-anak zakiah dah selesai dan zakiah boleh balik semenanjung dengan hati yg lega...^.^'..dah la...nak gi tengok budak-budak tu dulu..assalamualaikum...

Jumaat, 19 Oktober 2012

Import Export Part 2..

Assalamualaikum, salam sejahtera..perghh..lmenya baru zakiah dapat update pasal Import Export part yg kedua nie..zakiah bukan tak nk update tpi bile penyakit M tu datang, mula lah buat ape pon zakiah tak nk..hehehe..hari tu zakiah berhenti kat pasal urusan semua tu kan..so, hari ni zakiah nk cite pula ape yg zakiah kene buat selepas dah sampai kat KLIA..

  • sampai je kat KLIA, zakiah check in macam biase dekat kios yang dorang dah sediakan tu..lepas tu print je tiket..senang je skrg nie, tak perlu nk beratur-atur kan..>.<
  • lepas dah dapat tiket, zakiah check in barang zakiah pula dekat kaunter..dekat situ zakiah kene masukkan dulu beg-beg zakiah yg besar-besar tu (padahal balik sebulan je)..lepas dah settle check in barang tu baru la tiba giliran Lulu dan Loly..
  • time dah check in Lulu dan Loly, pekerja dekat kaunter tu akan minta segala dokumen Import Export tu dan termasuk sekali dorang punye passport (kelas gitu my cat siap ade passport lagi)hehehe..
  • lepas dorang tgk takde masalah dorang call bahagian animals live untuk bawa Lulu dan Lofy diletak dekat tempat yang disediakan..zakiah tak risau sangat sebab zakiah tau yang MAS memang menyediakan tempat khas untuk haiwan hidup..
  • Lulu dgn Loly kene timbang sebagai barang muatan lebih tpi takde lah mahal dalam RM15.00 per Kg ..dorang 2 ari tu zakiah kene bayar dalam RM75.00 termasuk cat carrier (make sure cat carrier tu diletakkan mangga dan botol air..makanan jangan letak takut dorang muntah dalam flight..bukan mangga buah tau, macam pic kat bawah nie!!)..nk bayar tu pula zakiah kene gi kaunter lain pula..then settle..:)..terpisah lah zakiah dengan dorang lebih kurang 2 jam setengah..

mse dalam flight tu zakiah tak putus-putus berdoa agar semua berjalan dengan lancar dan yg paling zakiah sentiasa berdoa supaya Lulu dan Loly tak pape..sepanjng perjalann tu zakiah tak boleh lelap langsung sebab fikir macam mne keadaan dorang..risau dihati zakiah nie hanya Allah je yang tahu..

lepas dah sampai dekat lapangan terbang Kota Kinabalu, akan ade orang tunggu untuk ambk anak-anak zakiah nie..waktu dekat kastam, zakiah kene bayar dalam RM45 macam tu la..lepas dah serahkan semua dokumen yang patut akhirnya Lulu dan Loly dibawa untuk dikuarantinkan selama sebulan..sedihnya zakiah terpaksa berpisah dengan anak-anak zakiah..T.T..
picture nie zakiah ambil masa tengah lunch kat KFC dan bagi dorang makan

tujuan kuarantin tu sebenarnya adalah bagi memastikan yang kucing-kucing yang dibawa masuk ke Sabah dalam keadaan sihat tanpa sebarang penyakit sebab Sabah dan Sawarak adalah zon bebas penyakit rabbies (zakiah main taram je tu eja) hehehe...walaupun zakiah tau yang dorang memang dijaga dengan baik, zakiah tetap risau dan yang paling penting zakiah rindu anak-anak zakiah..sebab terlalu rindukan dorang, zakiah mesti akan mimpikan dorang..T.T

tpi tinggal 1 minggu je lagi dorang kne kuarantin sebab 29.10.2012 nanti zakiah dah boleh ambil anak-anak zakiah..hehehe..tak sabarnya hati zakiah nk peluk-peluk, cium-cium dorang..."mommy rindu anak-anak mommy..T.T"..korang agak kan, anak-anak zakiah tu rindukan zakiah juga tak????

zakiah rasa sampai sini je untuk kali nie..tapi ade part 3 lagi nanti lepas zakiah dah ambil dorang dari pusat kuarantin, zakiah akan terus update..ade pape pertanyaan, jgn segan silu untuk komen je..^.^V

Rabu, 17 Oktober 2012

Segmen Tambah Followers Laju Laju by IekaFarhana

Assalamualaikum..hari nie zakiah ikut segment lagi..hehehehe

SEGMEN: Segmen Tambah Followers Laju Laju by IekaFarhana



 hari nie zakiah ikut segment dari IekaFarhana..
kalau korang rasa nak join segmen nie, korang klik dekar banner atas nie..tp zakiah sarankan korang join la ek..^.^ 

 nie pula senarai follow zakiah yang sekarang..

 zakiah harap la zakiah dpt tingkatkan lagi followers zakiah yg tak bnyk lagi nie..hehehe..

TAG : Syahril Azhar 

Selasa, 16 Oktober 2012

Mee Kuah Alaa My Mom

assalamualaikum semua dan salam sejahtera..

zakiah rasa macam dah lame tak update pape sebab sibuk blogwalking je..sebenarnya banyak yg zakiah nk ceritakan terutama sekali pasal makanan..maklumlah zakiah kan ade dekat Sabah sekarang nie..

untuk pengetahuan reader zakiah, Sabah nie memang kaya dgn alam semula jadi dan tentunya makanan laut adalah paling murah diantara negeri-negeri lain..cbe bayangkan, ketam sekilo boleh dapat kat sini cuma dalam RM5 je..percaya tak??percaya tak??msti tak kan..tpi korang kena percaya juga sebab tu la hal yg sebenarnya..

ade lagi, konon zakiah nie nak diet la dalam cuti sem sebulan nie..ermm..tpi biler dah sampai home sweet home memang tak dapat lah zakiah nak diet jawapnye..apew tidak nye, zakiah dah mengidam sangat dengan masakan mak zakiah..salah satu antaranya adalah mee kuah air tangan mak zakiah yg tercinta..bukan air cuci tangan tau..hehehe..

zakiah nak share kat korang macam mana nk masak mee kuah alaa mak zakiah ataupun alaa org Sabah..hehehe

antara bahan-bahan yang kite perlu adalah :

  • mee kuning
  • isi ayam
  • sawi
  • bawang putih
  • halia
  • lada putih 
  • air secukupnya
  • tepung jagung
  • telur rebus ( untuk hiasan)
  • bawang goreng ( untuk hiasan )
  • daun sup dan daun bawang ( untuk hiasan)

cara-cara untuk masak pula adalah seperti yang kat bawah nie..

  1. potong isi ayam (ikut suke korang nk potong saiz macam mana)
  2. potong sawi sederhana besar
  3. tumbuk bawang putih dan halia sehingga hancur
  4. panaskan minyak kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk dan masukkan lada putih (korang agak-agak la,kalau nk pedas letak la bnyak)
  5. setelah itu, masukkan isi ayam kacau sekejab kemudian masukkan air (agak-agak je untuk makan berape orang)
  6. bile ayam dah masak masukkan sawi dan biarkan seketika
  7. pecah kan telur didalam bekas lain dan kacau kemudian masukkan kedalam kuah tadi dah gaul
  8. lepas dah gaul tu, korang masukkan tepung jagung yg dah dibancuh dengan sedikit air
  9. last sekali of course la kene letak garam dan serbuk perasa sikit.
  10. letakkan mee kuning dalam mangkuk kemudian letak kuah tadi lepas tu letakkan bahan hiasan yg dah zakiah senaraikan dan siap..^.^V
  • kalau mak zakiah, mee kuning tu mak zakiah akan goreng sekejap dengan sedikit minyak bagi die agak macam keras-keras sikit jadi tak lah mee tu secepat kembang sebab mee kembang tak sedap sangat, tpi bagi zakiah la kan..hehehe
nie lah rupa makanan tu..

kepada yang selalu tak tau nk masak ape, ape kate korang try mee rebus ni dulu...senang je nak buat sebab tak perlukan bahan yang banyak pun..zakiah kalau dah makan ni tak sah kalau tak tambah and macam mane la zakiah nak diet kan kalau asyk makan yg best-best je..huhuhu..sedihnye sebab berat makin naik je..T.T

tak lame lagi kan hari raya korban, zakiah nak makan sup tulang pula and mak dah janji nk masakkan (akan tertunggak lagi niat untuk diet)..yeayyy!!hehehe..jangan lupa untuk mencuba tau!!^.^ 

Rabu, 10 Oktober 2012

SEGMEN : JOM BLOGWALKING

 
SEGMEN : JOM BLOGWALKING
 
 
sekali lagi zakiah join segmen untk mengeratkan silarturrahim and of course lah nk meramaikan lagi follower zakiah yg masih sikit sangat.. banner die comel kan..hehehe..
 
 
kalau korang nak join, korang klik dekat banner yang comel nie k..
 
follower zakiah alhamdulillah meningkat la juga..tpi sebenarnya target zakiah biarlah follwer zakiah naik smpai 100 org..
 
 
 
so, zakiah harap lah followers zakiah akan meningkat..jeles tgk blog yg ramai followers..sape yg jdi follower ke 100 zakiah bgi hadiah..hehehe..


Import Export Kucing ke Sabah Part 1

 
Assalamualaikum n salam sejahtera zakiah ucapkan..dah lame zakiah tak update pape kan sejak sampai kat Sabah..zakiah dah 1 minggu lebih kat sandakan nie tapi cat-cat zakiah belum ade kat umah lagi sebab dorang masih kat kota kinabalu tengah kena kuarantin..so, malam nie zakiah nak cite sikit la pasal procedur yang kite perlu buat kalau nak bawa haiwan peliharaan kite travel..

1.    first sekali kite kena make sure yang cat kite tu dah kena vaccine..alaa..hari tu kan zakiah adew cite pasal vaccine so,vaccine adalah penting untuk pastikan kucing kite dalam keadaan sihat sewaktu travel nanti..
 
2.   yang kedua pula, cat kite tu kena la kite pasangkan dengan microchip ataupun identiti nombor dorang..kiranya macam nombor kad pengenalan kite juga..pasang microchip ni boleh dibuat dekat klinik veterinar tak kira lah  kerajaaan atau swasta..hari tu zakia buat dekat klinik haiwan kerajaan haiwan di Shah Alam yang dekat seksyen 15..tak tau klik sini k..^.^..tentang bayaran pula, dekat klinik kerajaan zakiah dikenakan bayaran Rm25 + dengan Rm12 untuk buat kad pengenalan haiwan macam kat gambar bawah nie..and nnati akan dapat no microchip dorang..
 
ni lah kad pengenalan haiwan untuk Malaysia..hahaha..macam pasport kite kan..
 
ni pula no microchip yang dorang akan bagi kat kite untuk kite lekat dekat kat perubatan dorang..

03. lepas dah vaccine dan pasang microchip, kite kene mohon import permit dekat laman web rasmi..macam zakiah of course la kene mohon dekat laman web jabatan haiwan Sabah, klik sini.. tapi sebelum tu kene sign up dulu and tunggu dorang cnfrm kan dlu baru boleh isi..kene isi betul-betul tau kalau tak nanti proses untuk meluluskan lambat pula..lepas dorang dah approve, surat tu kita kne ambil dekat jabatan haiwan kat kota kinabalu..hari tu mak zakiah yang tolong ambil kan walaupun jauh..(nsib baik mak nk tolong)..dekat sana nanti kite kena bayar RM10.00 je..

ni pula import permit tu..


04.    selepas permohonan dah lulus baru boleh mohon export permit dekat jabatan haiwan selangor..alaa..ni kiranya sebagai kebenaran untuk membawa kucing tu keluar dari selangor..dekat sana dorang akan charge harga RM30 untuk pemeriksaan kucing dan RM3 untuk surat export..time nak mohon tu bawa kucing sekali tau sebab dorang akan check sekali lagi sama ada kucing tu dah pasang microchip dan dorang dalam keadaan sihat...:)

ni pula export permit..sekejab je siap..


panjang kan..jari zakiah pun penat juga ni type panjang-panjang..hehehe..so, zakiah nak pesan satu lagi nie..kalau nak bawa kucing ke sabah dan sarawak, hnya penerbangan Malaysian Airlines je yang menawarkan perkhidmatan bawa haiwan untuk travel..yang lain takde..and lagi satu,kalau korang nak tempah tiket kena make sure yang penerbangan korang tu akan singgah ke Kota Kinabalu sebab cat-cat ni kene kuarantin dulu sebulan dekat sana..lame kan..huhuhu..nak uruskan dorang ni je zakiah dah hampir dpt migrain balik tau..maklumla zakiah bukan tau ape pon pasal nk bawa haiwan travel..mencabar keimanan zakiah juga la..nasib baik lah zakiah ade bestfriend yang bnyk tlg zakiah kesana sini untuk urusan dorang nie..hehehe..thx guyz (sayang korang)..sebenarnya banyak lagi yang zakiah nk cite tpi zakiah penat dah..esok-esok zakiah sambung part yang kedua pula k..hehehe..kalau ade pape soalan korang boleh comment and nanti zakiah akan replay..^.^ 
 
 

Ahad, 30 September 2012

Kucing Perlu di Vaccine

 
Assalamualaikum dan salam sejahtera zakiah ucapkan kepada semua..firstly zakiah rase excited sangat sebab esok zakiah nak balik Sabah (Sandakan) sebab cuti sem..hehehe...sebenarnya zakiah bukan nak cite pasal zakiah balik esok tapi zakiah nak share something for those yang kat luar sana peminat kucing dan manjadikan makhluk Allah yang comel tu sebagai haiwan peliharaan, so zakiah nak cite pasal vaccine utk cat-cat yang comel-comel tu..>.<
 
KENAPA VACCINE ITU PENTING????
 
sebagai pemilik kepada kucing-kucing tu, kite kena lah menjaga kebajikan dorang kan, macam bagi dorang makan, minum, kebersihan dorang and yang paling penting kesihatan mereka perlulah kite amalakan bagi memastikan si comel tu terus aktif..hehehe
so, perkara asas yang kite untuk menjaga kesihatan dorang kite perlulah menyahcacing (deworm), menyahkutu (defleas), dan vaccine dorang bagi memastikan dorang sentiasa sihat..perghh..ingat tau, jaga kucing nie bukan sesuatu yang kite boleh ambil ringan..nak tau info lebih, terus bace tau!!
 
mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa vaccine itu penting kan??macam nie, vaccine ni berfungsi sebagai pelindungkepada haiwan-haiwan comel ni dari dijangkiti virus-virus dan bakteria-bakteria yang jahat..so kite kena la jage kucing kite tu dari dijangkit oleh penjahat-penjahat tu..
 
nak tau tak virus ape yang menjadi pembunuh no 1 kucing??(mestilah kan nak tau..hehehe)..nama virus tu "Feline Leukimia Virus" (nama unik je kan)..virus nie merupak pembunuh utama kucing-kucing ape lagi kalau kene dekat anak-anak kucing dan boleh melemahkan sistem imunisasi dorang.
 
yang kedua pula adalah "Feline Enteritis / Panleikopenia" yang merupakan pembunuh yang kedua. selain tu, virus ni juga dikenali sebgai "Feline Distemper" di mana kucing yang dijangkiti akan lemah, dehydrated, tiada selera makan, cirit-birit and kadang-kadang berdarah, muntah. virus nie mudah menyerang kepada anak-anak kucing yang masih kecil lagi..anak-anak kucing ibaratnya macam bayi manusia yang kite perlu beri perlindungan juga..
 
tujuan vaccine ni adalah untuk  merangsang imunisasi dan antibodi badan bagi menghalang jangkitan penyakit disebabkan oleh virus dan bakteria yang jahat-jahat tu..
 
vaccine boleh diberikan kepada anak kucing seawal umur 2 bulan dan tiap 3 bulan berturut-turut..maksudnya 3 kali vaccine pastu baru diberi setahun sekali untuk memastikan imunisasi badan agar  dapat menghasilakn antibodi untuk melawan penyakit...faham tak??kalau tak faham,nanti tinggal je komen k..:)
 
kalau korang nak vaccine si comel tu, korang kena make sure yang dorang tu sihat, tak stress dan bukan selepas pembedahan sebab takut nanti boleh merisikokan nyawa mereka pula..
 
ade beberape jenis vaccine yang selalu disaran bagi kucing-kucing nie..tujuannya adalah untuk menghalang jangkitan virus dari berlaku..
 
 
·         Feline Viral Rhinotracheitis (FVR) - Tanda-tanda awal ialah selsema (flu), boleh menjadi sangat serius, mudah berjangkit dengan menyerang sistem pernafasan kucing dan boleh membawa maut kepada anak-anak kucing yang masih kecil. Tanda-tanda serangan virus ini ialah kerap bersin, hilang selera makan, demam, keluar lendiran dari mata dan hidung kucing yang dijangkiti.
·         Feline Calicivirus - Virus ini turut menyerang sistem pernafasan, boleh menyebabkan ulser dan blisters dalam mulut. Biasanya tidak membawa maut, tetapi jika tidak dirawat boleh membawa kepada jangkitan lebih serius iaitu pneumonia yang boleh mengakibatkan kematian.
·         Feline Panleukopenia (Distemper) - Virus ini sangat mudah berjangkit dan merebak. Kucing yang dijangkiti akan hilang selera makan, muntah, cirit-birit, murung dan dehydration. Sesetengah kucing dewasa boleh sembuh sekiranya dijangkiti, bagaimanapun peluang anak-anak kucing untuk sembuh sekiranya dijangkiti virus ini adalah sangat tipis dan hampir mustahil. Virus ini boleh membunuh anak-anak kucing yang lahir dalam persekitaran yang stress, malnutrisi dan kurang tahap kebersihan.
·         Feline Chlamydia (pneumonitis) - Sejenis bakteria yang menyerang sistem pernafasan. Sangat mudah berjangkit. Meskipun telah sembuh, kucing boleh dijangkiti semula sekiranya sakit atau stress. Tanda-tanda klinikal ialah conjunctivitis (jangkitan pada mata), mata berair , bersin, air liur meleleh dan batuk. Sekiranya tak dirawat, boleh menular ke peparu.



ni kad vaccine lofy dekat klinik vet kat Shah Alam Sek.13

 



yang ni pula kat dalam die..lofy baru sekali kne vaccine..vaccine die yang kedua nnti 7.10.2012

 
kesimpulan yang zakiah nak kata kan adalah, menjaga kebajikan seekor kucing tu bukan mudah tau..sape yang kta mudah??susah tau...sebab tu kite kene jage dorang betol-betol..kalau tak, nanti kite juga yang mendapat dosa..so, kepada pemilk-pemilik kucing yang tak vaccine agi tu, zakiah sarankan korang vaccine lah ek dorang tu..^.^V
 
esok flight zakiah pukol 3 ptg..doakan zakiah selamat tiba (macam lari dari topik) hehehe..esok Lulu n Loly akan ikut zakiah juga..doakan semua berjalan dengan lancar tau..^.^


Jumaat, 28 September 2012

"Give Away : Wangi & Happy Macam Akiff"

 
SEGMEN : "Give Away : Wangi & Happy Macam Akiff"
 
ape yang uniknya pasal segmen adalah hadiah yang menanti anda..huhuhu...zakiah saje je nak try..hehehe..jom join sekali k..
 
http://marqiscareno.blogspot.com/2012/09/give-away-wangi-happy-macam-akiff.html
 
 
kalau minat nak follow klik dekat banner kat atas nie tau..blog nie kirenya milik seorang yang bergelar Abah..hehehe..
 
kat bawah ni pula adalah antara minyak wangi yang zakiah memang suke sangat..ishh..semua minyak wangi pebret zakiah pula tu..
 
 
 
 
 
 
 
 
harap-harap lah zakiah boleh dapat maklum lah zakiah pon baru lagi dalm dunia blogger-blogger nie..
tak salah pon kalau kite mencuba kan..^.-..
 


Khamis, 27 September 2012

SEGMEN : CIK MISYA NAK FOLLOW

 
SEGMEN : CIK MISYA NAK FOLLOW
 
 
Actually zakiah saje-saje join sebab nak menambahkan bilangan followers zakiah yang terlampau lah sikit lagi nie..so, sesape yg rasa nak tambah followers korang ,jom join sesama dengan zakiah
 
 
sesape yang berminat nak join klik dekat banner atas nie k..hehehe...
 
nie pula jumlah followers zakiah sekarang (sedihnya) sebab sikit lagi..
 
 


Rabu, 26 September 2012

SEGMEN : TANGKAP FOLLOWERS SEBANYAK MUNGKIN

 Segmen : Tangkap Followers Sebanyak Mungkin
 
http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2012/09/segmen-tangkap-follower-sebanyak-mungkin.html
 
 
ape yang menariknya pasal segmen adalah bannernya..first time ni zakiah try mklum lah baru je nak jinak-jinak dengan dunia blogger..sape yang berminat klik dkat banner atas ni k...
 
 
ni followers zakiah,still tak banyk pun..
 
 
TAG :
 


Selasa, 25 September 2012

Rindu Dekat Anak...

firstly zakiah nak ucap "Assalamualaikum dan salam sejahtera"..*.*..zakiah sedih sangat sebenarnya sekarang nie...hari tu zakiah janji nak cite pasal procedur utk bawa kucing travel kn??maaf, cite pasal tu kemudian lah sebab zakiah nak cite hal lain dulu.."begini cerita nyaaaaaaaaaaa.."
 
Ingt tak zakiah pernah cite pasal anak zakiah yang nama Lofy tu?alaaa..yg hidung die ibarat macam pkai topeng je tu..ingt kan??kalo tak ingat gi tengok post2 zakiah yang lepas...hehehe..sambung balik, zakiah dah terpisah dari Lofy..zakiah rasa sedih giler sampai malam sebelum nak hantr die zakiah takleh tido dan semalam pula zakiah nangis sebab rindu dah dekat die (walaupun baru berape jam zakiah pisah dari die)..mesti tertanya-tnya kan knpa zakiah kena berpisah dengan lofy??nak tau tak knpe??meh dekat-dekat, zakiah nak cite dah nie...
 
semalam kiranya last paper final zakiah utk sem 3, kiranya zakiah dah merdeka lah kan kejab tpi zakiah tak rasa merdeka pon sebab semalam iaitu 24.09.2012 zakiah terpaksa hantar Lofy gi rumah Boyfriend zakiah (dah ade boyfriend pon) utk die tolong jaga kan sepanjang zakiah cuti sem 1 bulan (sebulan je kot.)..tapi masalahnya zakiah memang cuti sebulan tpi selepas habis cuti sem tu zakiah kena gi paktikal selama 3 BULAN!!! ini bermaksud zakiah takkan dapat jga Lofy utk 4 bulan...zakiah sedih sangat sebab tak dapar tgk lofy membesar sepanjang 4 bulan nanti..zakiah nak die...nk peluk-peluk hero zakiah tu (nangis dah nie)..."mummy rindu sangat dekat lofy" T.T..agak-agaknya lofy faham tak yang zakiah rindukan die???malam sebelum zakiah hantar lofy, manja lofy dekat zakiah lain sngt dari biasa..die sentiasa ikut zakiah gi mna-mna sampaikan zakiah nak masuk toilet pon die nak ikut..hehehe..comel je ble ingat cara die datang tempat zakiah dengan terkedek-kedek,,hehehe..comeeellll sangatt(dah meroyan nie) huhuhu...
 
malam sebelum hantar die zakiah memang snap banyak pic die n video die sebgai perawat kerinduan zakiah nanti..jum tengok same-same ek..
 
setelah penat bermain dengan toys die....
 
Lofy pandang zakiah semcam je sebab zakiah tarik toys die time die gigit..
hehehe..tapi comel kan reaction die..
 
tu pula time die tengah ready nak serang toys..focus je anak mummy nie kan..
 
boyfried zakiah kata yang lofy sihat-sihat and aktiv je..zakiah harap lofy tak kn pape dekat umah baru sementara nie..'lofy jgn lupakan mummy tau'..sedihnyaaaaa............
 
nie pula pic lofy selepas dah sampai rumah boyfriend zakiah selepas die round-round satu umah tu sampaikan kucing kat rumah tu pula takut dengan die..yang die siap kejar dorang agi maklum lah kan nak berkenal-kenalan..hehehe..
 
masuk-masuk je terus membuang dekat banglo die..dah lama tahan kot
sejak dalam kereta lagi..
 
for information semua, semua barang-barang lofy zakiah dah sediakn utk die macam cage, bekas air and mamam die,bantal favourite die termasuk stok makanan utk 1 bulan n cat litter 10L sebab zakiah tak nak lofy rasa lain dengan persekitaran baru n zakiah nak maintain die makan makanan Pro Diet..huhuhu..sebab tu lofy agi 'temuk' dari kucing-kucing boyfriend zakiah yang agi tua sebulan dua macam tu dari lofy..hehehe...
 
kat umah zakiah sekarang tinggak loly and lulu...hari ahad nie anak zakiah yg 2 ekor pula akan ikut zakiah balik sabah sebab mak zakiah nak sangat dengan dorang...hehehe..nantikan story mory zakiah agi ek nanti...:) salam....

Jumaat, 21 September 2012

Kucing Demam dan Sebab Kutu!!

hai semua...>,<..zakiah bru je hbs mndikan Lulu, Lofy, and Loly(hbs lencun baju zakiah tadi)..nk mdikan dorang nie bkn ssh pown,skrg dorang tgh keringkan bulu dkat luar tu(sngaja tutup pintu beranda tu..hehe)..kucing zakiah yg tak bnyk songeh (bnyka ragam) nk mndikan adalah Lofy!!die mmg ske mandi,ske sngt main air dkat toilet tu (tak fhm dgn prngai die yg ske masuk toilet tgk air)..tadi zakiah mandikan dorang dgn shampoo khas utk buang kutu (tak kira la jenis kutu pape pown trmsuk kutu babi)..hahahaha..nama shampoo yg zakiah gna tu "ANICIDE"..sebenarnya baru smlm beli sebab Lulu lah gi bgi kutu die dkat Lofy and Loly..
 
nie shampoo utk buang kutu..


 
cara nk gna shampoo nie snang je..
 
  1. first kne basahkan badan die..lebih baik kalau mandikan dorang dgn air yg suam-suam kuku (tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk) nk elakkan dorang dari kesejukan takut plak nnti demam..
  2. pastu letak shampoo nie dkat badan dorang n gosok2 dkat smua bahagian kecuali bhagian muka, telinga, mata, mulut dan hidung.
  3. dah gosok-gosok, biarkan dorang 5 minit nak bgi shampoo tu bekerja bunuh kutu(mati ko kutu!!)..
  4. dah 4 minit mcm tu, bilas gne air bersih. kne btol-btol bersih tau..takut kalau tak bersih nanti ade kesan dekat kucing bile die tgh jilat-jilat bulu..
  5. dah tu, lap kucing dgn kain kering...
 
 
senang kan..tapi sbnarnya part yang ssh nk tggu 5 minit tu..zakiah buat just dukung die mcm zakiah dukung baby (sbb tu lah lencun baju tadi)..hehehe..
 
 
 
masa baru-baru ambil Loly and Lofy, zakiah terus bagi die ubat utk buang kutu n dorang sihat je..tpi bile yg Lulu nie dtg, terus berpenyakit anak-anak zakiah (zakiah pun sakit skali time tu)..first-first yang sakit Lulu..die demam..asyk bersin-bersin and hidung die berair je sbb flu..cian tgk die tak bermaya je..mkn pown tak berape sangt...mungkin sebab tak biasa kena injection kowt (kena pasang microchip)..pasal microchip tu nanti zakiah cite ek(tak larat nk type pnjng2)..hehehe..lepas dah bawa gi vet, doktor kata Lulu demam and kne flu(ish..time tu pown zakiah kne flu jgak)..doktor bgi ubt n kenakan bayaran Rm 75 (mengalir duit ku bagai air yang deras..huhuhu)..
 
nie ubat-ubat Lulu..
 
lepas dah bawa gi klinik, sampai je rumah Lulu dah start lari-lari (sbelum bawa takde plak die nk lari-lari)..hati zakiah lega lah sikit sebab anak zakiah tak pape..taaapiiiii!!!malam tu plak,bru prasan telinga Lofy mcm ade cecair nanah (ingat boleh relax dah,rupanyaaa)..zakiah cuma bersihakan je malam tu sebab ingt esk mungkin okay (tak okay pown)..esoknya sbb risau, zakiah ambil keputusan bawa Lofy gi klinik(sdih duit melayang)..dah sampai kat sna doktor check n kta telinga Lofy bernanah sebab jangkitan dari kutu (TERSENTAP hati zakiah)..pastu doktor tu cakap, nasib baik bawa cepat, kalau tak boleh rosak otak Lofy (PergHHH!!!rasa terkejut giler..tahan je cover nk nangs)..sedih sangat bile Lofy yg sntiasa aktiv tetibe sakit...nie semua sebab die (KUTU!!!)..doktor tu bersihkan telinga Lofy n bagi ubat..(Rm75 melayang)..takpe lah,demi anak-anak..
 
Nie ubat Lofy..yg dalam botol tu utk titik dkat telinga die..
 
nasib baik Loly tak sakit..kalau tak mesti zakiah cme makan mee segera je la jawabnya (kan dah takde duit)..huhuhu..nak dijadikan cerita, kucing nie haiwan yang mudah jatuh sakit n senang dapat jangkitan kalau kite tak jaga betul-betul...sebab tu lah sebelum kita nak ambil kucing yang baru, kite kena pastikan dulu yang kucing tu bebas dari sebarang penyakit dan kutu..kalau kite main bawa je terus tinggal kat rumah n satu kan dorang dengan kucing kite yang sihat, tak mustahil kucing kite yang dulu bebas dari penyakit akan dapat sakit (macam kes zakiah lah nie..=.=')..tak pasal-pasal duit akan terbuang..sebab tu juga lah zakiah beli shampoo khas utk buang kutu..harga shapoo tu dlm rm25 mcm tu..zakiah beli dkat tesco (tesco shah alam seksyen 13)..
 
nasihat utk mereka yang nk ambil kucing yang tak diketahui status kesihatan dorang, zakiah sarankan bawa dorang ke klinik haiwan berhampiran untuk pastikan yang mereka bebas dari sebarang penyakit dan kutu..kalau tak, nanti jadi macam anak-anak zakiah yang sakit..
 
tapi alhamdulillah dorang semua dah sihat and kembali aktiv (menyepahkan rumah kembali)..hati zakiah lega and dapat la zakiah jawab exam dengan tenang lepas nie (mcm takde kne mengena kn??..huhuhu)..
 
nanti zakiah nk cite plak prosedur utk bawa kucing travel..nantikaaannn...sentiasa la jenguk-jenguk blog zakiah nie..klik followers..nanti zakiah jadi follower korang pulak..zakiah masih baru lagi dalam dunia blogging nie (blogger baru la katakan..^.^)...hehehe..assalamualaikum..>.<V