Simpanan Masa Depan, Tolong Tekan ye..^_^

Jumaat, 21 September 2012

Kucing Demam dan Sebab Kutu!!

hai semua...>,<..zakiah bru je hbs mndikan Lulu, Lofy, and Loly(hbs lencun baju zakiah tadi)..nk mdikan dorang nie bkn ssh pown,skrg dorang tgh keringkan bulu dkat luar tu(sngaja tutup pintu beranda tu..hehe)..kucing zakiah yg tak bnyk songeh (bnyka ragam) nk mndikan adalah Lofy!!die mmg ske mandi,ske sngt main air dkat toilet tu (tak fhm dgn prngai die yg ske masuk toilet tgk air)..tadi zakiah mandikan dorang dgn shampoo khas utk buang kutu (tak kira la jenis kutu pape pown trmsuk kutu babi)..hahahaha..nama shampoo yg zakiah gna tu "ANICIDE"..sebenarnya baru smlm beli sebab Lulu lah gi bgi kutu die dkat Lofy and Loly..
 
nie shampoo utk buang kutu..


 
cara nk gna shampoo nie snang je..
 
  1. first kne basahkan badan die..lebih baik kalau mandikan dorang dgn air yg suam-suam kuku (tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk) nk elakkan dorang dari kesejukan takut plak nnti demam..
  2. pastu letak shampoo nie dkat badan dorang n gosok2 dkat smua bahagian kecuali bhagian muka, telinga, mata, mulut dan hidung.
  3. dah gosok-gosok, biarkan dorang 5 minit nak bgi shampoo tu bekerja bunuh kutu(mati ko kutu!!)..
  4. dah 4 minit mcm tu, bilas gne air bersih. kne btol-btol bersih tau..takut kalau tak bersih nanti ade kesan dekat kucing bile die tgh jilat-jilat bulu..
  5. dah tu, lap kucing dgn kain kering...
 
 
senang kan..tapi sbnarnya part yang ssh nk tggu 5 minit tu..zakiah buat just dukung die mcm zakiah dukung baby (sbb tu lah lencun baju tadi)..hehehe..
 
 
 
masa baru-baru ambil Loly and Lofy, zakiah terus bagi die ubat utk buang kutu n dorang sihat je..tpi bile yg Lulu nie dtg, terus berpenyakit anak-anak zakiah (zakiah pun sakit skali time tu)..first-first yang sakit Lulu..die demam..asyk bersin-bersin and hidung die berair je sbb flu..cian tgk die tak bermaya je..mkn pown tak berape sangt...mungkin sebab tak biasa kena injection kowt (kena pasang microchip)..pasal microchip tu nanti zakiah cite ek(tak larat nk type pnjng2)..hehehe..lepas dah bawa gi vet, doktor kata Lulu demam and kne flu(ish..time tu pown zakiah kne flu jgak)..doktor bgi ubt n kenakan bayaran Rm 75 (mengalir duit ku bagai air yang deras..huhuhu)..
 
nie ubat-ubat Lulu..
 
lepas dah bawa gi klinik, sampai je rumah Lulu dah start lari-lari (sbelum bawa takde plak die nk lari-lari)..hati zakiah lega lah sikit sebab anak zakiah tak pape..taaapiiiii!!!malam tu plak,bru prasan telinga Lofy mcm ade cecair nanah (ingat boleh relax dah,rupanyaaa)..zakiah cuma bersihakan je malam tu sebab ingt esk mungkin okay (tak okay pown)..esoknya sbb risau, zakiah ambil keputusan bawa Lofy gi klinik(sdih duit melayang)..dah sampai kat sna doktor check n kta telinga Lofy bernanah sebab jangkitan dari kutu (TERSENTAP hati zakiah)..pastu doktor tu cakap, nasib baik bawa cepat, kalau tak boleh rosak otak Lofy (PergHHH!!!rasa terkejut giler..tahan je cover nk nangs)..sedih sangat bile Lofy yg sntiasa aktiv tetibe sakit...nie semua sebab die (KUTU!!!)..doktor tu bersihkan telinga Lofy n bagi ubat..(Rm75 melayang)..takpe lah,demi anak-anak..
 
Nie ubat Lofy..yg dalam botol tu utk titik dkat telinga die..
 
nasib baik Loly tak sakit..kalau tak mesti zakiah cme makan mee segera je la jawabnya (kan dah takde duit)..huhuhu..nak dijadikan cerita, kucing nie haiwan yang mudah jatuh sakit n senang dapat jangkitan kalau kite tak jaga betul-betul...sebab tu lah sebelum kita nak ambil kucing yang baru, kite kena pastikan dulu yang kucing tu bebas dari sebarang penyakit dan kutu..kalau kite main bawa je terus tinggal kat rumah n satu kan dorang dengan kucing kite yang sihat, tak mustahil kucing kite yang dulu bebas dari penyakit akan dapat sakit (macam kes zakiah lah nie..=.=')..tak pasal-pasal duit akan terbuang..sebab tu juga lah zakiah beli shampoo khas utk buang kutu..harga shapoo tu dlm rm25 mcm tu..zakiah beli dkat tesco (tesco shah alam seksyen 13)..
 
nasihat utk mereka yang nk ambil kucing yang tak diketahui status kesihatan dorang, zakiah sarankan bawa dorang ke klinik haiwan berhampiran untuk pastikan yang mereka bebas dari sebarang penyakit dan kutu..kalau tak, nanti jadi macam anak-anak zakiah yang sakit..
 
tapi alhamdulillah dorang semua dah sihat and kembali aktiv (menyepahkan rumah kembali)..hati zakiah lega and dapat la zakiah jawab exam dengan tenang lepas nie (mcm takde kne mengena kn??..huhuhu)..
 
nanti zakiah nk cite plak prosedur utk bawa kucing travel..nantikaaannn...sentiasa la jenguk-jenguk blog zakiah nie..klik followers..nanti zakiah jadi follower korang pulak..zakiah masih baru lagi dalam dunia blogging nie (blogger baru la katakan..^.^)...hehehe..assalamualaikum..>.<V


4 comments :

  1. Seronoknya baca pasal kucing, ummi pun ada bela seekor kucing,tq kongsi info.

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. hi zakiah..
    anak saya pun penggemar kucen tau,
    kitty kite yg baru ni pun ade kutu..
    pernah skali bw pi klinik tp msh ade lg..
    nnti nk try cara awak la plak..

    re: bedak arab kokuryu tu rm60, +rm5 postage..
    kalo minat gitau la yer..

    BalasPadam
  4. hai juga akak..pasal ubat kutu tu ade lagi yang memang berkesan juga..doktor2 kat vet slalu guna ubat tu..nama ubt tu "frontline"..ubat kutu die adew yang kene letak dekat tengkuk kucing ataupun mai spray je..tpi harga die agak mahal la..hehehe..

    -pasal bedak tu nanti saya roger-roger..memang berkesan ke?

    BalasPadam