Simpanan Masa Depan, Tolong Tekan ye..^_^

Sabtu, 7 September 2013

Persediaan Untuk Yang Nak Start Bela Gunie Pig/Marmut..

 
Assalamualaikum..

hai...nie puteri hati zakiah..Barbie dan Bibie..:)


hehehe..dah lama tak update entry tips2 untuk haiwan nie kan..sejak zakiah start praktikal hari tu dgn biler lofy dah takde,buat zakiah takde idea nk update ape..tapi semenjak beberapa hari nie kan, zakiah terfikir knpe blog zakiah mcm sunyi je dari dikunjungi dan zakiah prasaan satu bnde,org lebih ramai bca blog zakiah bler zakiah selitkan tips2 mengenai penjagaan haiwan mcm kucing hari tu..so, hari nie zakiah nk update entry pasal *gunie pig..bkn PIG yg tu tau..
 
Gunie pig (gp) atau marmut atau lebih dikenali sebagai tikus belanda dikalangan org ramai..dorang nie bukan hamster tau n cara penjagaan dorang pown bukan mcm hamster..so, jeng jeng jeng!!!.hari nie zakiah nk wat entry "Persediaan Untuk Yang Nak Start Bela Gunie Pig/Marmut.."
 
 
Nak Guna Cage Ape Eya???
 
sebenarnya cage ade mcm-mcm jenis yang boleh kita gunakan..tapi zakiah cadangkan bagi mereka yang baru berjinak-jinak pelihara gp guna 'Wire Cage' sebab cage nie senang untuk dibersihkan dan murah dekat pet shop..kalo nk cari cage murah gi dekat Pet Micasa..dorang banyak jual cage termasuk cage kucing and makanan gp pown ade..zakiah selalu beli pellet anak2 zakiah dkat situ lah..zakiah nk ingt kan, kalo korang guna cage nie, pastikan letak floor mat sebagai lapik lantai jdi takde lah kaki gp anda tu tersngkut-sangkut and demi keselesaan dorang jgak..hehehe..*WARNING : Dilarang sama sekali menggunakan cage hamster!! cage hamster kecik dan tak besar tpi gunie pig akan membesar mengikut umur dorang..sbb tu cage hamster sama sekali adalah tidak sesuai..ingt tau!!

ni lah wire cage yg zakiah maksudkan..

 
bler dah bosan guna wire cage, boleh try buat sendri C&C cage plak..gne fleece sbgai bedding..
sesuai utk mereka yg rajin..:)
 
 
 
ni adalah C&C cage yang zakiah guna sekarang..mudah, selesa dan jimat..
 
 
Letak Bedding Ape ek??
 
korang kne isikan tray cage tu dengan bedding bagi mengelakkan bau yang tidak diingini dan agar kebersihan terjamin..bedding yang sesuai plak (wood pellet bedding or wood shaving)..zakiah guna wood pellet bedding jenama DryPetz..mmg berbaloi dan murah..5 kg tahan utk 1 bulan pada zakiah..
 
 
Makanan Ape Nak Bagi GP saya??
 
GP adalah haiwan herbivour yang bermaksud mereka cuma makan tumbuhan sahaja. Diet utk GP yang perlu adalah ialah pellet, hay,  grasses, fruits dan vegies..tapi bukan semua vegies dan fruits GP boleh makan..korang boleh search pasal bnde nie kat google "diet for gunie pig"..GP nie sangat kuat makan dan kne make sure yang makanan dorang mesti ada selalu..air bersih pon kne selalu ada..jgn biarkan kosong..:)..korang bleh cri info pasal pemakanan gunie pig dkat sini >>> http://www.guineapigcages.com/food/nutrients.html



sekarang zakiah guna jenama Bengy nie..beli dkat Pet Micasa..25 kg RM40..
tahan 4 bulan utk 4 ekor GP dewasa and 2 baby GP..
 
Barang-barang aksesori utk GP saya??
 
contoh barang-barang yang kena ada ialah rumah ataupun igloo sebab GP nie haiwan penakut,jdi kalau boleh sediakan box atau igloo untk mereka menyorok..benda tu boleh dpt dkat petshop..tpi if korang nk jimat kos, korang bleh buat dari kotak kasut tpi tulah cepat rosak..heee..
agi satu, GP nie pandai bosan jgak tau mcm kita, so korang boleh blikan ball utk dorang main-main..harga kurang dari RM2 dan boleh dpt kat petshop..

Bekas makanan perlu ada...

botol air jenis macam nie baru sesuai..


ni lah rupa igloo ataupun rumah-rumah...


 
Nak Letak GP Kat Indoor atau Outdoor??
 
zakiah letak ank-ank zakiah dalam rumah (indoor) sbb bler letak dlm rumah, GP akan kurang dpt penyakit dan kurang stress..tpi if nk letak luar kena pastikan tempat tu bkn tempat yang direct kena matahari sebab takut GP kepanasan dan kne heat Strok dan better letak kat tempat redup dan keselamatan mereka dari haiwan liar terjamin..^.^
 
agaknya tu je lah kowt...sebenarnya kalau makanan, minuman dan ruang okay, GP kita pown akan sihat dan tak payah habiskan banyak duit utk jumpa vet..hehehe..setakat nie saja kowt buat masa nie..if korang ade pape nak tnya jgn segan silu utk comment je..zakiah sentiasa mengalu-alukan pandangan, pendapat dan pertnyaan ada smua...whikk!!whikk!!whikk!! *bunyi ank2 zakiah minta bgi vegies..jumpa dkat next entry..^.^V..wassalam...
 












6 comments :

  1. dtg BW here and folo...rajin betul...hav fun with ur pet ya!

    BalasPadam
  2. Ummm semua aksesori dia rasenyer bpe hinggit?? n lgi satu taik / kencing dier berbau busuk x???

    BalasPadam
  3. Mcm mne nk tau jantina ?

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam